Momen2 Matluthfi

momen2-matluthfi

Matluthfi

Harga

RM 25

ISBN

978-967-369-309-2

Saiz

5.3x7.6

Tarikh Terbit

Jan 2016

Beli Versi Cetak
Beli di Shopee Beli di Lazada Beli di Bookcafe Order di Whatsapp
Beli Versi Ebook
 
Kongsi

Tulisan-tulisan kali ini lebih panjang, lebih serius, lebih dewasa nadanya. Humornya ada, tetapi banyak inside jokes yang memerlukan pengetahuan asas dalam agama, politik, sosial, hiburan, dan isu-isu seputar keempat-empatnya.

Kalau hang tak dak background knowledge, sebab hang memang tak kesah apa benda yang jadi dalam dunia ni, hang memang terok. Aku sediakan footnote untuk orang-orang yang terok macam hang, sebab kalau aku tulih sorang-sorang tanpa ada pembaca, baik aku cakap dengan dinding - dan itu lebih terok.

Aku rasa Matluthfi belasan tahun pun tidak akan faham apa yang Matluthfi 24 tahun ni tulis. Sebenarnya aku malu dengan Matluthfi 5 tahun dulu sebab dia duk tulih benda-benda bodo. Sekarang ni aku tengah tumbok diri sendiri seminggu sekali untuk puaskan hati Matluthfi 5 tahun akan datang.

Tapi Alhamdulillah, ketidakpuasan hati ini satu petanda bahawa aku telah belajaq banyak benda baru, menginjak pemikiran ini ke tahap yang lebih dekat dengan generasi pembaca yang lebih berumur seperti mak hang.

Yaa mak hang juga akan membaca buku ini. Dia akan mempengaruhi ayah hang supaya turut meminati aku sehingga ayah hang sanggup bawak balik buku ni pi beraya di kampong, hanya untuk terkejut apabila disambut nenek hang -

“Eh, mak pun ade yang ni!”

Tanjat ayah hang bukan sahaja kerana mak dia layan Matluthfi, tetapi jugak kerana nenek hang itu sebenarnya sudah lama pergi…

Judul-judul lain

set-ubah-patah-hati-jadi-prestasi

Ubah Patah Hati jadi Prestasi (Box Set)

kipidap

#Kipidap

im-a-backpacker-germany

I’m A Backpacker: Germany

kau-vaksin-anak-kau-habislah

Kau Vaksin Anak Kau?! Habislah

pilo-toq

Pilo Toq

uk-aku-mai

UK Aku Mai

dont-worry-allah-lebih-tahu-yang-terbaik

Don’t Worry, Allah Lebih Tahu Yang Terbaik

pena-picagari

Pena & Picagari

bts-icons-of-k-pop-edisi-bahasa-melayu

BTS: Icons of K-Pop - Edisi Bahasa Melayu

im-a-backpacker-europe

I’m A Backpacker: Europe

isteri-bukan-bibik

Isteri Bukan Bibik

sihat-bukan-sekadar-ubat

Sihat Bukan Sekadar Ubat